Gör e-postaffären att Clinton förlorar valet?

4225

Utgången av det amerikanska presidentvalet är mera osäker än någonsin efter FBI-chefens brev till kongressen om Hillary Clintons e-postkonton.

Valet i USA föreföll avgjort för en vecka sedan. Men FBI-chefen James Comeys utspel i fredags om Hillary Clintons epostkonton har i ett förändrat förutsättningarna, skriver Dan Roberts i The Guardian, under rubriken ”Will Hillary Clinton lose the election because of the FBI’s emailinvestigation?”.

På söndagen hade Clintons ledning reducerats till 3,4 procent, som medeltal av nationella opinionsundersökningar. En undersökning av ABC-News-Washington publicerad samma dag gav Clinton bara en procents ledning över Donald Trump.

Det amerikanska presidentvalet har länge varit en svart fars. De senaste turerna och e-posthärvan kan beskrivas med termer som knappast skulle varit trovärdiga i en B-thriller: Wikileaks-läckorna, den påstådda inblandningen av ryska hackers och nu FBI-chefens brev till kongressen bara en dryg vecka före valdagen med vaga formuleringar, en uppenbar inblandning i valet.

Samtidigt är därmed också den ena kandidaten föremål för en brottmålsundersökning. Bara det tål att tänka på.

Demokraternas ledare i senaten, Harry Reid, har skrivit till FBI-chefen James Comey och är otroligt kritisk mot Comeys agerande, som kan påverka valutgången.

Valet har länge varit en tävling i impopularitet, konstaterar Dan Roberts i The Guardian. Han påminner om en undersökning i augusti, där Trump av de amerikanska väljarna ansågs som mera ”trovärdig och vederhäftig” (16%) än Clinton (11%).

Nu är det alltså denne Donald Trump som har ”momentum” i valet, och vars opinionsläge förbättras i takt med nya avslöjanden om Hillary Clinton. Valutslaget är mera ovisst än någonsin.

En reaktion på ”Gör e-postaffären att Clinton förlorar valet?”

  1. En ”svart fars” är mycket talande för den cirkus som nu pågår i USA som vi dagligen och stundligen matas med för ”spänningen”. Politiska frågor lyser med sin frånvaro undanträngda av personliga påhopp. En sak står dock klar: USA-krigandet lär fortgå oavsett vilken clown som ”vinner”. Jag är orolig.

Kommentarer är stängda.