Åter dödas judar i Europa

Synagogan i Köpenhamn angreps i går av en beväpnad terrorist. En judisk vakt dödades men hindrade sannolikt ett än värre händelseförlopp.

B947I-cCMAAqC74

Återigen dödas judar i Europa för att de är judar, bara någon vecka efter Förintelsedagen, 70 år efter kriget.

Natten till söndagen sköts en judisk vakt ihjäl utanför synagogan i Köpenhamn. Händelsen kan bara tolkas som ett terroristangrepp på synagogan, efter liknande mönster som i Paris för några veckor sedan.

Den 37-årige vakten Dan Uzan (bilden) hindrade sannolikt  ett än värre händelseförlopp. Inne i synagogan pågick samtidigt en judisk konfirmationsfest med 80 gäster – många barn.

I Studio Ett i radion intervjuades på söndagen en ung judisk mamma som uttryckte förståelig oro över att skicka sina barn till skolan.

Går det att leva ett tryggt judiskt liv i Sverige, i Europa?

På sin Facebooksida skriver konstnären Dror Feiler:

”I går dödades en judisk man utanför synagogan i Köpenhamn. Nyligen attackerades en kosherbutik i Paris där fyra människor sköts ihjäl. Det är fruktansvärt att judar återigen blivit måltavla för hatattacker. I dag har judiska församlingen och museet i Stockholm ställt in alla aktiviteter som följd av händelserna och den förhöjda säkerheten. Det är fullständigt oacceptabelt att judar ska behöva begränsas i sin trosutövning.”