Den ljugande presidenten

När presidenten återkommande ljuger kommer slaget om sanningen att stå i centrum i den amerikanska politiken. Orwells 1984 har blivit en bästsäljare i USA.

George Orwells dystopi 1984 har blivit en bästsäljare i Donald Trumps USA, skriver Charles J Sykes i New York Times, där han konstaterar att USA tre veckor efter installationen av den nye presidenten förflyttats till Trumps orwellska tid. I den nya tiden kan Orwells roman fungera som en handbok.

Artikelförfattaren har under många år varit radiovärd för en konservativ radio talk show. ”I den rollen hamrade jag ständigt på de tongivande mainstreammedierna”, skriver Sykes. Jag menade att de var fördomsfulla och ofta missvisande.

”Vi trodde att vi skulle få våra lyssnare att bli mera skeptiska och kritiska till medierna. I själva verket öppnade vi dörren för president Trump, som fick en publik som han lätt kunde vilseleda.”

Presidentens lögner är nu omfattande och återkommande. Men ju mera de faktabaserade medierna försöker avslöja presidentens lögner desto djupare grävs skyttegravarna mellan de som vill tro på Trump och alla andra.

Under sin första vecka påstod Trump att miljoner människor röstat illegalt i presidentvalet. När påståendet ifrågasattes hävdade Vita Husets pressekreterare Sean Spicer att det räckte med att presidenten sagt något för att det skulle vara sant.

Samme Spicer vägrade svara på en direkt fråga om antalet arbetslösa och tycktes mena att siffran skulle vara det som Trumpadministrationen tyckte att den skulle vara.

Han kunde göra så, fortsätter Charles J Sykes, därför att han var säker på att ”the alternativ-reality-media” skulle komma till försvar också av fabricerade uppgifter och ordvrängande.

Därmed har snabbt skapats en ”postfakta-kultur”. Och presidenten och hans administration har snabbt skapat termen falska nyheter, Fake News, för att använda mot alla kritiker. Allra först slängdes begreppet i ansiktet på CNN:s reporter vid den allra första presskonferensen.

I en värld full av lögner definieras sanningen av vad ledaren säger. Så har det alltid fungerat i auktoritära stater, men uppenbarligen också i Donald Trumps USA.

Slaget om sanningen kommer att vara helt centralt i den amerikanska politiken.

Trump har efter installationen varit besatt av ett hot som inte finns, skriver The New Yorker. Hans nya regler förbjuder inresa från sju muslimska länder, Iran, Irak, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen, för att förhindra att jihadister från dessa länder kommer till USA.

Efter elfte september 2001 har 94 människor i USA dödats i tio terroristattentat utförda av tolv radikala islamistiska terrorister, skriver tidskriftens Ryan Lizza. Var och en av attentatsmännen var endera amerikansk medborgare eller en person med lagligt uppehållstillstånd. 49 av de mördade omkom vid ett enda attentat mot en nattklubb i Orlando förra året, utfört av Omar Mateen, född i Long Island.

Trumps försök att haussa upp terroristhotet ska betraktas med extrem skepticism, skriver Lizza.

När Trump bemöter sina kritiker gör han det återigen genom att angripa medierna, som han menar tystar ner terroristhoten:

“In many cases, the very, very dishonest press doesn’t want to report it. They have their reasons.”

Illustration från NYT: Bráulio Amado.