Sverige kärnvapenfri zon!

Maj-Britt Theorin, en gång nedrustningsminister i Olof Palmes regering, talade i Helsingborg om nödvändigheten att göra Sverige till en kärnvapenfri zon.

Är en kärnvapenfri värld möjlig, undrade Maj-Britt Theorin, som på onsdagskvällen talade i Helsingborg.

Hon berättade om hur Olof Palme uppmanade henne att resa till Hiroshima.

– Man blir aldrig densamma efter att ha varit där, sa han. Så blev det också för mig.

Chefen för Hiroshimas museum guidade henne.

– Han gick i skolan den där dagen, den 6 augusti 1945. Ett enda flygplan kom. Nyfiken ställde han sig i fönstret och tittade mot himlen. Därför överlevde han. När han vaknade hade skolan rasat sönder och fattat eld. Han själv krossades inte. Hiroshima var ett brinnande helvete.

Maj-Britt Theorin var Olof Palmes nedrustningsminister. Hon blev tidigt engagerad i kampen mot kärnvapen.

– Det dröjde innan motståndet mot kärnvapen organiserades. På femtiotalet ansåg många att våra gossar skulle ha samma vapen som fienden.

– Olof Palme var till en början för kärnvapen, men ändrade sig när han insåg att Sverige skulle bli förstahandsmål i ett kärnvapenkrig.

Detsamma gäller i dag och har fått förnyad aktualitet genom Sveriges Värdlandsavtal med Nato som riksdagen godkände i somras. Kärnvapen ingår i Natos strategi men i avtalet, som är skrivet av Natos strateger, nämns ingenting om kärnvapen.

– I världen lagras i dag 16 000 kärnvapen, 90 procent av dem finns i USA och Ryssland. 2000  är direkt avfyringsklara. USA har avsatt svindlande belopp på att under tre decennier förnya landets kärnvapen. Också Ryssland och Kina satsar nu på nya generationer kärnvapen.

Vad kan vi göra i Sverige?

– Det allra viktigaste är att göra Sverige till en kärnvapenfri zon, gärna utvidgad med Finland och kanske Island. Natoländerna Danmark och Norge kan bli svårare men är inte omöjliga. I Finland finns redan en lag som förbjuder införsel av kärnvapen.

En kärnvapenfri zon skulle minska riskerna med Värdlandsavtalet.

Redan finns fyra motioner i riksdagen om just detta, berättade Jan Fredriksson, som för Föreningen Nej till Nato ledde mötet.

– Moderaternas försvarspolitiske talesman Hans Wallmark har motsatt sig tanken på en kärnvapenfri zon i Sverige. suckade Maj-Britt Theorin. Han fruktar att det skulle kunna hindra svenskt Natomedlemskap. Säger inte det allt?

Frågan om kärnvapen i Sverige ställs på sin spets på sensommaren. Då inleds i Sverige Nato-operationen Aurora 17, med 20 000 deltagande soldater. Så som Värdlandsavtalet är utformat i dag kommer deltagande länder varken att bekräfta eller dementera eventuella kärnvapen.

Mötet ägde rum i Gamla Tingshuset på Kaliforniegatan, en klassiskt vacker möteslokal.

2 reaktioner på ”Sverige kärnvapenfri zon!”

 1. Maj-Britt Theorin tog upp hur viktig media varit tidigare i fredsarbetet. Hon nämnde att massmedia på 1980-talet avslöjade att USA planerade att placera ut kryssningsrobotar i Europeiska städer.

  Idag har media i Sverige helt släppt sin roll som granskare och istället agerar journalister som USA/Nato, försvarsmakten och regeringens språkrör. Det gör också att det inte finns någon kritisk granskning om exempelvis värdlandsavtalet och risken för att kärnvapen kan föras in i Sverige.
  Istället ägnar sig journalister i media till att piska upp en ryssfobi för att hetsa in oss i Nato.
  Detta gör fredsarbetet svårare och möjligheten att hålla Sverige utanför ett framtida krig. Ryssfobin legitimera framtida krig mot Ryssland. Krig förbereds genom att demonisera och avhumanisera fienden.

 2. Maj-Britt Theorin är en strålande fredskraft för alla krigsmotståndare. Jag klappar händer och uppskattar att Sören har sååå bra koll på den saken.
  Jag vill plussa på. Minns jag såg en dramadokumentär för en tid sedan med titeln ”Mannen som stoppade ett tredje väldskrig” eller ”The man who saved world”. Handlar om en rysk officer (Stanislav Petrov) som fick starka indikationer på ett kärnvapenanfall men tvekade på sanningshalten. En redig tankeställare är det. Vill minnas att den starkaste scenen är när filmarna släpar iväg den gamle ryska officeren till USA och han bevittnar en av deras avskjutningsramper och har en diskussion med en officerkolega från USA. Tyvärr kan jag inte länka hela filmen då jag inte hittar den på nätet. Bara en trailer. Sök själv och jag lovar er att ni aldrig kommer att hurra för minsta misstänksamhet om kärnvapen på svensk mark.
  Här är åtminstone länken till trailern: https://www.youtube.com/watch?v=VaPXVJWHji4

Kommentarer är stängda.