De superrika i USA oroar sig för revolutionen

Beväpnad vakt utanför en underjordisk bunker i Kansas USA som tidigare hyste en interkontinental kärnvapenmissil – men byggts om till underjordiska lyxlägenheter för superrika som fruktar en ”rysk revolution”.

”Det stormar kring USA:s nye president, men på Wall Street stiger aktierna och på ledande poster i den nya administrationen flockas finanskapitalet. Peter Thiel, IT-miljardären, slöt tidigt upp bakom Donald Trump. Målet är att lösgöra kapitalismen ur demokratins begränsningar. Men det gäller att ha flyktvägar om projektet slår fel. De superrika ängslas över risken för en revolution.”

Börskurserna stiger i Trumps USA och noterar all-time-high, noterar Mikael Nyberg, som skriver om ”Flykten från Trumpokalypsen”.

”75 procent av de regleringar som hämmat företagsamheten ska bort, twittrar presidenten och fördelar nyckelposter till Goldman Sachs, ExxonMobil och företrädare för det militärindustriella komplexet.”

Nyberg nämner särskilt finansmagnaten Peter Thiel, som blev dollarmiljardär efter en tidig investering i Facebook. Hans företag Palantir hjälper Pentagon och spionorganen att sila personuppgifter ur det globala dataflödet. Företaget är värderat till bortåt 200 miljarder kronor, noterar Wikipedia.

Thiel drivs av ambitionen att rädda världen från undergång, skriver New York Times. ”Ändå spelade han en viktig roll i lanseringen av den man som många betraktar som en fara för planeten”.

”Med kreativ förstörelse ska kapitalismen frigöras ur massans tröghet”, skriver Nyberg. Men de miljardärer som nu får dramatiskt sänkta skatter ser att klyftorna i samhället ökar och oroar sig för att ”Amerika närmar sig något liknande den ryska revolutionen”.

Därför har många planerat för situationen efter ”revolutionen”. Nämnde Thiel har köpt en rejäl gård i Nya Zeeland och skaffat sig medborgarskap i Nya Zeeland. Hans privata flygplan kan snabbt rädda honom dit.

Andra av USA:s superrika har köpt lyxvåningar i en djup underjordisk bunker som tidigare hyste en interkontinental kärnvapenmissil, skriver The New Yorker. En lägenhet kostar 25 miljoner kronor, de ligger i femton vångar ner under markytan i Kansas.

Det är redan fulltecknat, skriver Nyberg. ”Vid en kris hämtar tungt bestyckade militärfordon familjer inom 644 kilometers radie. Mat och andra förnödenheter beräknas räcka i fem år, och beväpnade vakter står på post utanför. I skarpt läge ska de nedgöra alla som utan giltigt kontrakt söker ta sig in.”

Bilderna.Ovan: En beväpnad vakt vid ingången till Survival Condo Project, lyxlägenheter för superrika amerikaner som oroar sig för civilisationens undergång.

Nertill: Mångmiljardären Peter Thiel.

En reaktion på ”De superrika i USA oroar sig för revolutionen”

  1. Förr barrikaderade de sig i slott och borgar med lönndörrar och hemliga gångar som flyktvägar.

Kommentarer är stängda.