Dags att bojkotta Findus produkter

Inte en ärta blir kvar i Bjuv. Findus tidigare odling och produktion förflyttas till Dalsland.

Ärtodlingen till Findus försvinner från Skåne och Halland, skriver Helsingborgs Dagblad.

De 550 odlare som genom ärtodlingen under många år byggt upp en speciell kompetens som gett Findus ärtor deras speciella kvalitet tvingas nu snabbt ställa om till andra grödor. Ärtorna kommer i stället att odlas i Dalsland och produceras av företaget Toppfrys, berättar Findus vd Henrik Hjalmarsson.

Vi är dels glada för att ha träffat avtal med en så pass långsiktig och kompetent partner som Toppfrys. Vi är också särskild glada över att vi kan ta med oss våra egenutvecklade ärter och 75 års jordbrukserfarenhet. Vår utrustning i Bjuv kommer att flyttas till Brålanda i Dalsland. säger Findus vd Henrik Hjalmarsson.

Vid nedläggningsbeskedet för snart ett år sedan angav ägaren som huvudmotiv att Bjuv låg för långt från de stora europeiska marknaderna. Man kan undra vad slags kartor Nomad Foods har tittat på när man tror att Brålanda i Dalsland ligger närmre ”kontinenten” än Bjuv.

Nå, inte många trodde väl på den bortförklaringen. Eller i klartext lögnen. Nedläggningen motiverades med en lögn.

Hög tid att bojkotta Findus produkter i Sverige!

För snart ett år sedan genomfördes den stora demonstrationen mot nedläggningen i Bjuv. Inte en ärta från Bjuv, skanderade LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson.

Men politiker och myndigheter har svikit de Findusanställda och samhället Bjuv. Det har också medierna gjort, såväl lokala som nationella. Jag har inte sett en enda bred och djup genomlysning av nedläggningen.

Därför kan nu ägaren riskkapitalbolaget Nomad Foods, registrerat i skatteparadiset Virgin Island, bortom all anständighet lägga ner ett väl fungerande företag och krossa ett litet skånskt brukssamhälle – utan att det hela granskas, genomlyses och ifrågasätts.

Och styrelseordförande Noam Gottesman kan fortsätta att göra liknande hänsynslösa affärer för att berika sig.

Den amerikanska ekonomitidskriften Forbes rankade Gottesman till den 288:e rikaste amerikanen och världens 810:e rikaste med en förmögenhet på $2,1 miljarder för den 19 juli 2016.

Fotnot: Den 29 mars är sista produktionsdagen för Findus i Bjuv. Dagen efter är det avskedslunch för de anställda.

Bilden: Henrik Hjalmarsson, vd på Findus. Foto Peter Frennesson.

4 reaktioner på ”Dags att bojkotta Findus produkter”

 1. Jag håller med om att Nomad fonds agerande vad gäller att stänga ned Findus fabriken i Bjuv lämnar minst sagt, mycket i övrigt att önska.
  Tidigare ägare fram till år 2000 var inte det helt obekanta det världsomspännande livsmedelsföretaget Nestlé med säte i Schweiz . Deras intresse av att utveckla produkter under sina nära 40 år i Bjuv var mycket expansivt, vilket betydde mycket för att skapa arbetstillfällen i hela regionen Nordvästra Skåne.
  Visst blev det en misstämning och många hade sina farhågor när det Wallenberg dominerande riskkapitalbolag EQT kom att bli nya ägare. I samband med detta tappade dessutom Findus en mycket viktig produktion det vill säga barnmaten. Kanske ett av det främsta ansiktet utåt i deras marknadsföring för en särskilt hög kvalitet i allt som producerades i fabriken.
  Visst är det med sorg i hjärtat när Findus numera inte är kopplat till Bjuv och att stora internationella multijättar enbart har som mål att till varje pris tjäna pengar. Exempel som också upprör och är än värre, vad som sker här hemma i Sverige, finns att hämta i utvecklingsländer där anställda arbetar under villkor som kan liknas vid slavliknande förhållande.
  För övrigt har även Nestlé varit uppmärksammade i debatten vad gäller deras agerande i fattiga länder och då tänker jag på hur marknadsföringen av modersmjölksersättningen varit föremål för mycket kritik.
  I denna ”gränslösa”värld där drivmedlet heter pengar är det uppenbart att människovärdet står mycket lågt värderat på den så kallade fria marknaden.

 2. På vilket sätt hjälper en bojkott Bjuv och bjuvsborna till en bättre framtid?

  1. En bojkott behöver inte nödvändigtvis hjälpa ortsborna när det är ett faktum att företaget lämnar orten och dumpar de som varit lojala men, det kan få dem att tänka till nästa gång.
   Eller tycker du att ett företag inte existerar i en samklang med resten av världen?

   1. Hej K och LHGL: Nej en bojkott av Findus produkter räddar inga jobb i Bjuv, men kan bli en ekonomiskt verkningsfull protest mot Nomad Foods, ett skurkföretag, som inte betalar rimlig skatt (Jungfruöarna) och som inte lyfter ett finger för att stödja den ort där företaget verkat under generationer. Min förhoppning är att Findus marknad i Sverige slåss sönder. För övrigt är Nomad Foods en kedja inriktad på skräpmat. Det skulle förvåna mig om man lyckas hålla Findus hittillsvarande kvalitet på de produkter som säljs med varumärket.

Kommentarer är stängda.