Coca-Cola och Pepsi bojkottas

VATTENSVÄLT. Coca-Cola och Pepsi bojkottas i Indien. I ett av torska drabbat land är vattenåtgången stor för tillverkning av läskedrycker.

Över en miljon indiska köpmän i den sydindiska delstaten Tamil Nadu bojkottar kolsyrade drycker som Coca-Cola och Pepsi, skriver The Guardian.  Bojkotten följer efter uppgifter från två indiska handelsorganisationer att utländska företag använder så mycket vatten att de sänker grundvattennivån och vållar vattensvält.

”Dessa utländska företag förbrukar våra begränsade vattenresurser”, säger K Mohan, sekreterare i Vanigar Sangam, en av organisationerna bakom bojkotten. Samtidigt drabbas bönderna av svår torka.

För att tillverka en liten flaska Coca-Cola går det åt 1,9 liter vatten. Därtill kommer att mycket socker går åt för att tillverka läskedrycker. Coca-Cola är den största inköparen av sockerrör i Indien, med Pepsi på tredje plats.

Räknar man in vattenåtgången för att odla sockerrören går det åt 400 liter vatten för att framställa en enda flaska Coca-Cola, säger Amit Srivastava, föreståndare för India Resource Centre.

Otillräckliga monsuner 2015 och 2016 har drabbat risodlingen i Indien svårt. Förra året påverkades 330 miljoner människor i landet.

Extrema väderförhållanden, förknippade med klimatförändringarna, har ökat dramatiskt i landet. Samtidigt som stora delar av landet led av torka dödades hundratals människor vid översvämningar i Chennai (tidigare Madras), Tamil Nadus huvudstad.