Världen ur ett skånskt perspektiv

Klippanfödde Pontus Bodelsson, vd för HD/Sydsvenskan, var i helgen ”Gäst i Klippansoffan”.

Pontus Bodelsson, vd för HD-Sydsvenskan sedan dryga två år och tidigare från 2011 vd för Helsingborgs Dagblad, var ”Gäst i Klippansoffan” i helgen i ett samtal med Per Johansson från förlaget Nord Jem.

Både Bodelsson och Johansson är födda i Klippan med pappor, som varit brottare i det samhälle som en gång i tiden var centrum för svensk brottning.

– Min egen brottarkarriär blev kort, erkände Pontus Bodelsson. Jag var som ung storväxt, fick brottas med killar som var flera år äldre än jag själv och åkte på rejält med stryk. Sedan ägnade jag mig åt annat.

Det välbesökta samtalet i Klippans musikskolas konsertsal handlade i övrigt mindre om brottning och mera om dagstidningarnas utsatta situation och om ledarskap, utifrån Pontus bok ”Management by glädje”.

– Min bok handlar om humanism i ledarskapet också i svåra tider, om att det är viktigt för en chef att våga visa svaghet och erkänna att man inte kan allt. Jag vill kunna vara samma privat-Pontus som jobb-Pontus.

De svenska dagstidningarna har under lång tid tappat prenumeranter i en bransch drabbad av djup kris.

– Tidigare angav människor som sa upp sin prenumeration som skäl ”vi har inte tid” eller ”vi har inte råd”. I dag får vi ofta höra att vi inte är relevanta, att vi har vänsteråsikter och är flyktingkramare och så vidare. Medierna ifrågasätts också av världens mäktigaste man som utsett medierna till sin främsta fiende. Sånt påverkar oss alla.

– Samtidigt har vi aldrig haft fler läsare än nu. Förra året ökade hd.se med 48 % och sds.se med 85 %.

Det är annorlunda att läsa digitalt mot att läsa på papper – i flera avseenden.

– På hemsidan kommer det som är mest läst högst upp, det är styrt av algoritmer. Själv älskar jag papperstidningen just därför att jag i den läser sådant jag inte visste att jag var intresserad av.

– Samtidigt är det bra både för tidningsläsare och för tidningsföretagen om allt fler läser digitalt, även om det kommer att ta tid. En prenumeration på NST i Klippan kostar 3 600 per år, det är mycket pengar men trots allt bara tio kr/dag. Två tredjedelar av prenumerationspriset går till att dela ut tidningen, trots att buden knappast är högavlönade.

Dagstidningarnas problem är universella.

– Bara i ett land i världen ökar tidningsläsandet – Indien. I alla andra länder kämpar tidningarna med liknande problem – utan att någon hittat en enkel lösning.

Allt fler människor lever i dag i nyhetsbubblor, där de får sina egna värderingar stärkta, inte minst på Facebook.

– Medierna har en viktig roll i dag, att sticka hål på våra bubblor. Vi lever våra liv i dag nära all världens kunskap. För HD/Sydsvenskan är vår uppgift att skildra världen ur ett skånskt perspektiv.

Foto: HD/Sydsvenskan.