Clownen Trump och de knäböjande fotbollsspelarna

De senaste dagarna har allt fler amerikanska fotbollsspelare ställt sig på knä under nationalsången före matcherna, i protest mot rasism och segregering i dagens USA och särskilt inom idrotten.

 

President Trump har i rader av tweets hetsat mot de idrottsmän som deltagit i protesterna och krävt att de ska sparkas ur sina lag. De vanvördar flaggan har han dundrat. Reaktionerna har inte låtit vänta på sig.

Stora delar av idrottsrörelsen är otroligt upprörda. Många har bestämt sig för att tacka nej till traditionella invitationer till Vita huset.

– För mig är du en pajas, säger basketstjärnan Bradley Beal.

Det handlar om rasismen i dagens USA. Majoriteten av spelarna i NFL och NBA är afroamerikaner. De flesta av de personer som äger lagen är vita, liksom fansen. Bland ägarna finns många som donerat miljoner till Trumps kampanj. Nu protesterar också de mot angreppen på idrottsmännen.

Sociologen Harry Edwards säger till Politico:

– Ju mer Trump kan få det att handla om svarta mot vita, desto gladare blir han.

Återigen har det övertydligt manifesterats hur dagens USA styrs av hänsynslös rasist.

Idrottsliga protester organiserade av Black Lives Matter-rörelsen,  började för fem år sedan efter en dödsskjutning av den afroamerikanske 17-åringen Trayvon Martin. Det var ett av många mord i vår tids USA, där vita poliser skjutit ihjäl personer av afroamerikanskt ursprung, utan rättsligt efterspel.

Bilden härunder: Alvin Duplessis, 10, och Thomas McGriff, 5, under en demonstration mot skjutningen av Trayvon Martin.