16-våningshotell på Gröningen?

Tre förslag på stora lyxhotell på Gröningen i Helsingborg presenteras nu, från 30 till 60 meter höga. Ännu ett av helsingborgarnas vardagsrum överlåtes till ”en internationell målgrupp” som gärna betalar frikostigt för sig. Är det rimligt?

Bit för bit ska det byggas lyxhotell på de vackraste och mest unika platserna i Helsingborg. Clarion Hotel SeaU-hotellet invid den blivande kongressanläggningen vid Hamntorget är under uppförande.

I början av sommaren gick kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson ut med sin idé att bygga ett nytt hotell i parken ”alldeles intill Sofiero”. ”Sofiero ska konkurrera med Kungliga slottet löd en rubrik i Helsingborgs Dagblad den 30 maj. Det skulle förstås vara ett lyxhotell, ”intressant för en internationell målgrupp”, med turistchefen Emma Håkanssons formulering.

Nu presenteras förslag från tre inbjudna arkitektkontor som fått uppdraget att rita ytterligare ett hotell med 120 rum, restaurang och spa, där i dag Karantänen, Beach club och Mölleexpressen ligger.

De tre förslagen uppvisar nog så spännande modern arkitektur. Det är lätt att bli fascinerad. Samtidigt handlar det om ännu ett av helsingborgarnas vardagsrum, kanske det allra mest unika och välanvända. Är lyxhotell verkligen det enda man kan bygga där? Varför inte vandrarhem, när nu vackra Thalassa såldes ut?

Helsingborgsbyrån Tengbom har ritat ett 14-våningshus, 53 meter högt. Danska firman Lundgaard & Tranbergs förslag är lägre, ”bara” 30 meter (som Kärnan) och sju våningar. Stockholmsbyrån Elding Oscarson har ritat ett 16-våningshotell som blir 59 meter högt, i mitt tycke det minst intressanta. I presentationen av det sistnämnda heter det att ”Strandpromenaden blir en del av hotellet”. Är det rimligt?

De båda sistnämnda förslagen har behållit den gamla Karantänbyggnaden som café, där kanske också vanliga helsingborgarna kan ta en fika till vardags. Det tilltalar mig.

Däremot är det underligt eller rentav otillständigt med tre lyxhotell som vänder sig till en publik med mycket pengar – och utestänger större delen av lokalbefolkningen, liksom vanliga semestrande familjer.

Bilderna: De tre inbjudna arkitektkontorens förslag: Överst danska Lundgaard & Tranbergs, därunder helsingborgsbyrån Tengboms förslag och här under Stockholmsbyrån Elding Oscarsons.

Här länkar till de tre förslagen: