Trumps Pocahontas-skämt rasistisk nedlåtenhet

Trump skändade på måndagen i Vita huset tre indianska ”Navajo Code talkers”, som deltog i slaget vid Ivo Jima under andra världskriget genom att börja tala om Disneyindianen Pocahontas i ett angrepp på en demokratisk politiker.

I måndags tog Donald Trump emot tre Navajoindianer i Vita Huset, alla veteraner från andra världskriget, rapporterar The Guardian.

”Ni var här innan någon av oss andra kommit till det här landet”, sa presidenten. Men vi har en person i kongressen som påstår att hon varit här lika länge, hon brukar kallas Pocahontas …

Trump syftade på den demokratiska senatorn Elisabeth Warren, som sagt sig ha Cherokee-indianer i sin släktbakgrund. Han har i återkommande ”skämt” kallat henne Pocahontas, efter en figur i en Disneyfilm. Den verkliga Pochahontas levde på 1600-talet och var dotter till en framstående indianledare.

Warren som återkommande kritiserat Trump i olika avseenden sa efter ceremonin att det var djupt olyckligt att USA:s president inte kunde genomföra en ceremoni för att hylla indianska krigsveteraner utan att utsätta dem för nedsättande rasistiska kommentarer.

Ceremonin genomfördes framför ett porträtt av Andrew Jackson, presidenten som 1830 skrev under Indian Removal Act, vilken ledde till fördrivning, tvångsförflyttningar (Trail of Tears) och mord på tusentals indianer. Trump har låtit hänga upp det stora porträttet av just Jackson i Oval Office.

Under ceremonin berättade tre indianska veteraner, s k ”code talkers”, om hur de deltog i slaget vid Iwo Jima och använde sitt språk för att sända hemliga meddelanden.

Bilden härunder: Navajoindianer,  ”code talkers” under världskriget i Saipan, juni 1944. Bild Wikipedia.