IS och Mosuls kulturskatter

IS, den Islamiska staten, har förstört mångtusenåriga världskulturarv i den irakiska staden Mosul. Bilden nedan: Resultatet av amerikanska soldaters museistölder i Bagdad 2003.

a999baghdadmuseum_2050081722-31555

IS, den Islamiska staten, har lagt ut videobilder där man med släggor och borrar förstör mångtusenåriga kulturskatter på museet i Mosul i Irak.

BBC:s film ovan visar  den brutala okänslighet med vilken IS angriper några av mänsklighetens äldsta världskulturarv och sätter in IS barbari i Mosul i en kedja av liknande händelser.

– Jag är helt chockad. Det är en katastrof, sade Amir al-Jumaili, professor i Mosul, till AP via telefon, skriver Svenska Dagbladet.

Ett världskulturarv är på väg att gå förlorat.

Unesco, FN:s organ för vetenskap och kultur, kräver att säkerhetsrådet omedelbart kallas samman för ett krismöte. Unesco betraktar skyddet av kulturskatter som en del av Iraks säkerhet.

Den som angriper och oåterkalleligt förstör ett kulturarv raderar ut historien och med den människors tillhörighet och identitet. Det är i grunden samma värderingar som får extremister att angripa moskéer och synagogor i Sverige.

Iraks försvarsminister hävdar, enligt Iraqi News, att regeringsstyrkor är på väg att befria Mosul från IS. Men skadan som skett är oreparabel. Och IS fortsätter att sprida fasa genom ohyggliga filmade halshuggningar, avsedda att sprida fasa.

Det som sker är dessvärre ytterst en konsekvens av USA:s och regeringens Bushs bombningar och förstörelse av landet och USA:s totala ointresse och oförmåga att under den långa ockupationstiden bidra till att återuppbygga ett civilt samhälle i Irak. Det finns logiska samband mellan västvärldens sätt att föra krig mot länder som Irak och Afghanistan och uppkomsten av IS.

Vi ska inte heller glömma att de första moderna plundringarna i Irak utfördes av invaderande amerikanska soldater i Bagdad, som plundrade museer som vore det souveniraffärer. 170 000 föremål stals från Iraks Nationalmuseum, som för övrigt just i dagarna återöppnas efter att ha varit stängt sedan kriget för tolv år sedan.

2 reaktioner på ”IS och Mosuls kulturskatter”

  1. Illa skötte jag mig i kosmos igår… (Wislawa Szymborska )

    … .och säkert fler med mig sedan en lång tid tillbaka. Hur skall vår samtid förstås av framtida generationer då absolut konfrontation
    idag gäller mellan oss människor istället för samtal?

    1. Vilket fint citat av Wislawa Szymborska. Hon hälsade på hos mig redan i morse i ett samtal i Lundströms bokradio om en annan fin poet, Werner Aspenström, som reflekterade positivt om ”den där polskan”. Illa skötte jag mig i kosmos i går, kan verkligen sägas om den den tid vi lever i.

Kommentarer är stängda.