Staden utan konst

????????????????????????????????????????????????????

Konstlivet i Helsingborg – finns inte. I det ”pulserande” Helsingborg är konsten mer eller mindre utraderad.

Konst och kultur spelar en stor roll i städer som är framgångsrika och levande. Men inte i Helsingborg. Här finns många aktiva konstnärer, men de har inga lokaler att ställa ut i. I en utmärkt artikel på kultursidan i lördagens HD skriver konstkritikern och konstvetaren Linda Fagerström om ”Konsten som gick upp i rök”:

”Gallerierna går på sparlåga eller har stängt. Dunkers kulturhus visar enbart foto- och familjeutställningar. Konst på stan har tillfälliga pop-up-utställningar i skyltfönster, men det är knappast ett konstliv. Vikingsberg är en förskola. Hur blev det så här?”

Ekonomiska omständigheter har försvårat galleriernas villkor. Då borde förstås kommunen anstränga sig dubbelt med konsthall och kommunala gallerier. Men inte.

Det finns ju en konsthall i Dunkers, men den ska användas till annat, har politikerna bestämt. Och det bästa utrymmet i Dunkers, den tidigare atriumgården har man sålt ut kommersiellt till Turistbyrån.

Helsingborg är staden utan konst. Jämför med Helsingör! Jämför med Höganäs, där museets konsthall visar ambitiösa utställningar och där vernissagerna lockar hundratals besökare. På lördagen hade Keramiskt centrum i Höganäs en välbesökt vernissage på en fin utställning om saltglaserad keramik. Den hade inte kunnat visas i Helsingborg.

Jämför med Landskrona, där konst visas både i konsthallen och på det levande museet. Jämför med Lund, med Malmö, med Hässleholm, med Värnamo, med Halmstad …