Pierre Schori kritisk mot svenskt Natomedlemskap

svenska-F-afghanistan-2

Pierre Schori talar på måndagskvällen 18.30 på Helsingborgs stadsbibliotek om ”Bevara alliansfriheten – Nej till Natomedlemskap”.

Pierre_Schori_Goteborg_Book_Fair_2011 copy

Allt fler röster har det senaste året höjts för att Sverige ska överge sin traditionella alliansfria politik för att bli medlem av försvarsalliansen Nato. Argumenten är förenklade, för att inte säga primitiva.

”Se på Putins agerande. Sverige med nedskurna försvarsanslag kan inte på egen hand klara av det ryska hotet”, brukar det heta. Är det så enkelt? Knappast.

På måndagskvällen (2 mars, kl 18.30) kommer Pierre Schori, tidigare bl a biträdande utrikesminister och svensk FN-ambassadör, till Helsingborgs stadsbibliotek för att tala om ”Bevara alliansfriheten – Nej till Natomedlemskap”, som också är titeln på en ny bok där Schori medverkar.

I boken oroar sig Pierre Schori över flera odemokratiska företeelser, som i realiteten utan debatt steg för steg velat göra Sverige till ett Natoland. Genom deltagandet i Natos krig i Afghanistan skräddarsydde Sverige försvaret efter Natos behov. Håller vi på att smyganslutas till Nato, skrev Schori i höstas i Aftonbladet.

Sommaren 2013 anslöt regeringen – utan föregående debatt – Sverige till Natos snabbinsatsstyrka och till Response Force Pool, som tillåter utplacerande av vapen i medlemsstaterna. Gäller det också kärnvapen, måste man fråga sig.

Alliansregeringens beslutade några veckor före valet 2014  att förbinda sig till fortsatt svenskt deltagande i den USA-ledda Nato-närvaron i Afghanistan.  Sverige har hittills satsat över tio miljarder i Afghanistan. Insatsen har inte utvärderats och sannolikt inte haft någon bestående positiv betydelse.

Samtidigt har Sverige totalt svikit Förenta Nationerna. Under de tio åren i Afghanistan har Sverige knappt haft en enda fredsbevarande soldat under FN-flagg.

Fotnot: Har förgäves letat efter information om mötet på Helsingborgs stads nätsidor. På bibliotekets okvalificerade hemsida nämner man ingenting om Pierre Schoris föredrag, däremot tipsar man för den 2 mars om Sagostund på Rydebäcks bibliotek, Lekstuga på huvudbiblioteket och Lär dig svenska på Idé A Drottninghög.

Sover kommunens 40 informatörer?? Har biblioteket ingen aning om vad som händer i det egna huset? Pinsamt, pinsamt.