Dunkers utan chef

dunkers_framsida_bildspel_480x270_foto_studioe

Rekryteringen av ny chef på Dunkers går trögt, medger kulturdirektör Bibi Hydén till Lokaltidningen.

En gång var Dunkers  ett av de mest mångsidiga och spännande kulturhusen i Sverige. I dag är verksamheten nerskruvad på under sparlåga. Organisatoriskt har kulturhuset fått en besynnerlig position som begränsar dess möjligheter. Få utställningar produceras i huset, som saknar en konstintendent. Musikutbudet är minimerat, liksom all annan verksamhet

Konsten är mer eller mindre utvädrad ur huset. Nå en och annan utställning som producerats på annat håll köper man fortfarande in. . Kulturnämnden har lagt en blöt filt över Dunkers genom det grönköpingsmässiga påbudet om familje- och fotoutställningar.

När Katti Hofflin slutade i höstas utlystes tjänsten som ny chef. Under normala förhållanden borde jobbet varit ett av de tio mest intressanta i Sverige. Men så är det inte alls. Det verkar som om ingen med rätt kompetens vill ta över ledningen för Dunkers, vilket säger en hel del om tillståndet där.

Rekryteringen av efterträdare till Katti Hofflin har gått dåligt, säger kulturdirektör Bibi Hydén som ansvarar för tillsättningen till Stefan Ed på Lokaltidningen Helsingborg.

– Än så länge har det inte varit någon ansökan som stämmer överens med den kravprofil vi söker.

Ett femtiotal har sökt tjänsten, som borde vara ytterst attraktiv i Kultursverige. Bara två har kallats till intervju.

Man vill ha en person med ”gedigen bakgrund inom kulturen” och ”dokumenterad ledarkompetens”.

Dunkers behöver akut en stark chef, som vågar vara obekväm, som återskapar glädjen och kreativiteten i det Dunkers som när kulturhuset var nytt – på Niels Righolts tid – svepte in vårvindar i kulturlivet i Helsingborg.