Inga tyska vapen till Saudi

3491671_2048_1152

Tyskland fryste i slutet av januari landets vapenexport för mångmiljardbelopp till Saudiarabien.

badawi1280-jpg

Margot Wallström ifrågasätts av många efter det att vapenavtalet med Saudiarabien inte förlängts. Inslag i debatten är absurda anklagelser mot henne och den svenska regeringen. Genomgående bland kritikerna uppfattar jag en tendens att  bagatellisera vapenhandeln mot Saudiarabien och att inte sätta in den i ett sammanhang som gäller svensk vapenexport över huvud.

Vapenexporten till Saudiarabien uppgick 2014 till ett värde av 338 miljoner kr. Det är både krigsmateriel för strid och övrig krigsmateriel som har exporterats till landet de senaste åren, bland annat ammunition och stridsdelar för eldrörsvapen under 2014.

Varför ska Sverige beväpna en brutal diktatur som för krig mot egna medborgare, kränker mänskliga rättigheter, hotar sin grannar och exporterar extremistisk ideologi?

De 31 direktörer som i en debattartikel i DN pläderade för fortsatt export borde mycket mer ställas till svars för sitt utspel.

I debatten har sällan nämnts att Sverige gör precis det som Tyskland gjorde i januari, fast det då gällde mycket större summor. När Angela Merkel, vicekanslern Sigmar Gabriel och ytterligare sju ministrar i det så kallade förbundssäkerhetsrådet beslöt att frysa sin omfattande  vapenexport till Saudiarabien handlade det om belopp på upp emot 15 miljarder kronor (för 2012 och 2013).

Det tyska beslutet kopplades samman med rapporterna om den bestialiska halshuggningen av en burmesisk kvinna som dömts för mord på sin styvdotter och spöstraffen för bloggaren Raif Badawi. I rapporteringen den gången uppmärksammades opinionsundersökningar som visade att 60 procent av tyskarna anser att alla affärer med Saudiarabien bör upphöra och 78 procent vill stoppa vapenexporten.

Tysklands vice förbundskansler Sigmar Gabriel var tydlig gentemot den saudiska envåldshärskaren kung Salman.

– Jag sa till honom att det strider mot tysk lag att leverera vapen som kan användas i repressivt syfte mot den egna befolkningen.

Fotnot: Bilden ovan av bloggaren Raif Badawi som dömts till 1.000 piskrapp för att ha förlöjligat islam.