Flykten till Hoppets hamn – och sen?

Magnus Gerttens nya film skildrar flyktingarna från koncentrationslägren 1945 och de som i dag försöker ta sig över Medelhavet.

Magnus Gerttens Every Face has a Name utgår från dokumentärt filmmaterial inspelat i Malmö hamn den 28 april 1945. Under denna enda dag gick bortåt 2000 flyktingar från koncentrationslägren i land i Sverige. De hade undkommit lägrens fasor. På bilderna är de anonyma, en namnlös människomassa, en flyktingström, som det brukar heta på distanserande slapp och obehaglig mediesvenska.

Men varje människa bär sitt individuella öde. Gertten har sökt upp ett tiotal flyktingar som han från dokumentärbilderna kunnat identifiera och spåra och sökt upp dem i New York, Israel, Polen, Sverige … I sin nya film, som är en uppföljning av Hoppets hamn (2011), konfronterar han dem med dokumentärbilderna från 1945, som en ingång till samtal.

Filmen är djupt berörande, vi som ser den kan ana hur nazismen, lägren och flyktingskapet format och deformerat dessa människors liv.

När jag ser filmen på Röda Kvarn har jag med mig Katja Olsson, i dag 90 år, överlevare från Auschwitz och Ravensbrück, bosatt i Helsingborg. Hon kom med de vita bussarna från Ravensbrück vid den här tiden och anlände till Malmö med färja, precis som i filmen. Vi granskar varje sekvens, men hittar henne inte i det dokumentära materialet. Hon var i dåligt skick då, efter fem år i lägren. Tjugo år gammal vägde hon bara trettio kilo. Men hon överlevde och fick ett nytt liv i Sverige.

Gertten lägger i sin film  in filmsekvenser på flyktingar som just tagit sig över Medelhavet till Sicilien, där kustbevakningen tar emot de flyktingar som asylsökande samtidigt som likbilar fraktar bort de som inta klarat resan över havet utan dukat under. Det som hände 1945 upprepas i vår tid, om än i andra former.

Fotnot: Magus Gerttens starka film visas på lördagen kl 16.00 på Röda Kvarn i Helsingborg,.

Läs också Annika Gustafssons recension här.

Och ett pinsamt PS: På kommunens ofullkomliga evenemangskalender helsingborg.se har man inget intresse av att informera om en film som denna.

Filmen här under från UNHCR visar hur flyktingar i dag anländer till Sicilien efter att ha tagit sig över Medelhavet.