Miljoner vill bojkotta HP, Hewlett Packard Enterprise

1,7 miljoner har skrivit på upprop mot det amerikanska datateknikföretaget HP som levererar teknologi och service till israelisk militär.

Det stora datateknikbolaget HP, Hewlett Packard Enterprise, spelar en nyckelroll i förtrycket av palestinierna, skriver BDS-rörelsen, där BDS står för  Bojkott, ”Divestment” (ungefär ”avyttring av tillgångar”) och Sanktioner mot Israel.

HP levererar teknologi och service till den israeliska militären. Det gäller inte minst utrustning till Israels checkpoint och till de ID-kort som används i Israels apartheidspolitik med reserestriktioner för palestinierna.

Den internationella kampanjen för bojkott mot företaget HP och dess produkter har bl a lett till att flera kyrkor i USA har tagit avstånd från företaget. Den har också fått stöd från många amerikanska studentorganisationer. 1,7 miljoner personer har skrivit under ett upprop som kräver att HP ska avbryta sitt ekonomiska engagemang och sin roll i den israeliska  apartheid- och bosättarkolonialismen.

2018 vänder sig alltfler organisationer mot Israels brott mot det palestinska folket, med krav på att världen håller Israel ansvarigt för stora kränkningar av mänskliga rättigheter. Stödet för palestinska rättigheter har, skriver BDS, växt i parlament och kommunala förvaltningar, på universitet, i fackföreningar och kulturella institutioner. BDS ger 70 konkreta exempel på solidaritet med Palestina. Här några av dem:

Efter Israels massaker med 60 skjutna palestinier den 14 maj i år krävde den amerikanske senatorn  Patrick Leahy att USA:s utrikesdepartement skulle undersöka om de enheter som var inblandade i massakern skulle förbjudas att få amerikansk militär utbildning och amerikanska vapen.

I Storbritannien kräver Labours ledare Jeremy Corbyn att landets vapenförsäljning till Israel ska granskas eftersom vapnen kan användas i kränkningar av internationell rätt. En annan labourpolitiker, Chris Williams, vill att landet ska ge sitt stöd till BDS och upphöra med all vapenförsäljning till Israel.

Irländska Dublin har nu blivit den första europeiska huvudstaden som stödjer BDS-rörelsen – och därför nu säger upp alla kontrakt med Hewlett Packard (HP) och företagets dotterbolag.

Bilden från en demonstration i sydafrikanska Kapstaden. Foto:  Nic Bothma/EPA.

Fotnot: en första blogg om BDS-rörelsen och dess krav på bojkotter och sanktioner mot Israel finns här.