Ökad vapenförsäljning i världen

USA:s andel av vapenförsäljningen i världen ökar kraftig, samtidigt som den totala exporten av krigsmaterial stiger mot kallakrigetnivåer.

Amerikanska diplomater har på kongressens order fått i uppdrag att aktivt arbeta för ökad vapenförsäljning, skriver The Economist (18/8). Trumps återkommande krav på att Natoländerna ska satsa två procent av BNP på sin militärindustri kan ses i det sammanhanget, presidenten är ju framförallt businessman. Också Sverige har utsatts för liknande påtryckningar.

Kraven är förvånande, noterar The Economist, eftersom USA redan dominerar världsmarknaden på vapen och har kraftig ökat sin andel från 30 procent (2008-12) till 34 procent (2013-17). Samtidigt har Rysslands vapenexport sjunkit, enligt statistik framtagen av svenska Sipri (grafen).

Den lönsamma och krigsdrivande vapenhandeln i världen ökar kraftigt. Det är köparnas marknad, skriver tidskriften, som nämner 100 miljarderordern nyligen, där Frankrike stod som säljare och Saudiarabien som köpare av pansarfordon. Efter kritik från Kanadas utrikesminister mot behandlingen av politiska fångar i Saudiarabien lämnade saudierna förhandlingarna – och kan nu köpa liknande utrustning från länder som Turkiet, Sydkorea eller Brasilien.

Kanadas kritik ligger i linje med FN:s Arms Trade Treaty, ATT, som trädde i kraft julafton 2014. I ATT stipuleras att vapen inte ska säljas till köpare om det finns risk för att de kan användas för kränkningar av humanitär lag. Det gäller både internt förtryck och vid krigföring med inhumana metoder.

EU:s länder har ratificerat avtalet, men inte Ryssland eller Kina. Barack Obama undertecknade avtalet, men det har inte trätt i kraft eftersom senaten inte ratificerat det, vilket är osannolikt. Den amerikanska vapenlobbyn motsätter sig kraftfullt ATT.

Avtalet har kryphål som utnyttjats av Storbritannien, som sålt vapen till Saudiarabien, trots landets krigföring i Saudiarabien med förfärande stora civila dödstal.

Sverige håller sig väl framme när det gäller vapenexport. 2011 sålde Sverige mest vapen i världen räknat per person, i pengar bortåt 14 miljarder.

Bilden överst (från The Economist) visar att vapenförsäljningen i dag är köparnas marknad. Cirkeln därunder (från Sipri) anger olika vapensäljande länders andel av världsexporten under perioden 2013 – 17. Staplarna nedtill, också Sipri, visar hur den totala exporten av vapen börjar närma sig kallakrigetnivåer.